Leren én werken in huis: zorg voor meer ventilatie

Buva

Thuiswerken doen we allemaal wel eens. Maar dat ‘wel eens’ is door de uitbraak van het coronavirus omgeslagen naar elke dag. Volgens het vrtnws werkten voor Corona ongeveer 22% van alle Belgen één of meerdere dagen van thuis uit. Ondertussen loopt dat op dit moment op tot meer dan 45%. En één of vijf werkt zelfs elke dag van thuis uit! Tel daarbij op dat onze kinderen hun schoolwerk vaak ook de hele week vanuit huis deden of doen. De keukentafel is plotseling kantoor én school geworden. Wonen, werken, leren en leven op de vierkante meters van uw huiskamer: hoe houdt u die ruimte gezond? Door eens extra te kijken naar de luchtkwaliteit in uw huis bijvoorbeeld.

‘Verse’ lucht naar binnen halen en ‘gebruikte’ binnenlucht (met een hoger CO2-gehalte) naar buiten afvoeren, dat is heel simpel gezegd het principe van ventileren. Daarmee voorkomt u dat hinderlijke en schadelijke stoffen in uw woning blijven hangen. Ventilatie zorgt bovendien voor de afvoer van vocht in uw huis, afvalstoffen die uw lichaam produceert en emissies die afkomstig zijn van bijvoorbeeld huisdieren en materialen (bijvoorbeeld vloerbedekking) in uw woning.

Normaal gesproken zijn we overdag niet veel thuis: mensen gaan naar kantoor en kinderen gaan naar school. Dat is nu wel even anders. De uitstoot van CO2 in uw woning is vele malen hoger dan normaal en dat betekent dat u ook vaker moet ventileren. Doet u dat niet of onvoldoende, dan kunt u gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of irritatie van uw slijmvliezen. In elk huis zitten ventilatiesystemen, maar die worden na verloop van tijd vies. Smerige ventilatiesystemen worden zelf ook een vervuiler in uw huis, terwijl ze juist het omgekeerde moeten doen. Ongemerkt is uw tijdelijke werkplek in huis misschien wel een stuk minder fris dan u denkt.

 

We geven u graag wat tips voor thuis:

 

Ventileer extra in uw huis

De kwaliteit van binnenlucht heeft veel invloed op onze productiviteit en gezondheid. Ventileer dus extra om werken en leren voor iedereen in huis zo optimaal mogelijk te maken. Zet de schakelaar van het ventilatiesysteem een standje hoger als deze in de woning aanwezig is.

Hebt u geen ventilatiesysteem in huis, zet dan in de kamers waar je veel bent 3 keer per dag 5 minuten de ramen open om te luchten. En zet ’s avonds even de ramen en deuren beneden en de dakramen op zolder open. Zo trekt de vochtige, warme lucht via het dakraam naar buiten en ververst u eenvoudig de lucht in het hele huis.

 

Keep it clean

Volle luchtfilters of vervuilde ventilatieventielen zorgen niet alleen voor een slechte luchtkwaliteit, uw installatie moet ook harder werken. Dat kost meer energie, maar een ander nadeel is dat de installaties ook meer geluid gaan maken. Niet prettig als u thuis aan het werk bent. Bedenk ook dat u ná het coronavirus nog een keer alles goed schoonmaakt. Het is sowieso goed om een keer per jaar de ventielen in huis schoon te maken en twee keer per jaar de luchtfilters in uw ventilatiesysteem te controleren en eventueel te vervangen.