Atusa, gelegen in het noorden van Spanje, in het Baskenland en niet ver van de bekende Riojastreek, kent een traditie in de ijzer- en staalindustrie, die zich in sommige van de vestigingen al meer dan een eeuw uitstrekt. Momenteel is het een bedrijf dat modern, veelzijdig en up-to-date is en een grote toekomst heeft. Door de constante evolutie ontstaan er steeds nieuwe producten.

De kwaliteit van de producten, de logistiek en de constante aandacht voor de noodzakelijke technische vereisten, samen met de belangrijke feedbackservice van de klanten, maken het mogelijk om voorop te lopen in de productie en distributie van producten die bestemd zijn voor sectoren als sanitair, verwarming, vloeistofdistributie, bouw, elektronica, enz. De productiecapaciteit, bijna 30.000 ton, en het grote distributienetwerk maken het mogelijk om voorkeurleverancier te zijn in meer dan 40 landen over de ganse wereld. .

 

Waarom kiezen voor Atusa?

 • Atusa fittingen zijn gemaakt van smeedbaar gietijzer met witte kern van hoge kwaliteit W400-05 met parallelle binnendraad (Rp) en conische buitendraad (R)
 • Witte kern is meer smeedbaar dan zwarte kern. Atusa maakt gietijzer met een malleabiliteit die 20% hoger is dan de norm!
 • Bij fittingen met witte kern  is er geen grafiet in de legering aanwezig. Het feit dat er draad op zit geeft garantie dat het gietijzer correct uitgegloeid is (op een legering zonder grafiet kan zonder uitgloeien geen draad getrokken worden).
 • Bij gegalvaniseerde fittingen met witte kern is er een duurzame fusie tussen zink en gietijzer. Bij zwarte kern is er geen fusie en bijgevolg geen duurzame zinkbeschermingslaag!
 • Schroefdraad op en in de fitting worden door robotten op hetzelfde moment getrokken = garantie dat deze in juiste hoek staan tegenover elkaar. Ver doorgedreven automatisatie geeft kwaliteit.
 • Productstandaarden, Z-afmetingen, schroefdraden, metallografische kenmerken en galvanisatie worden allen getest en gecertificeerd door externe onafhankelijke laboratoria en instituten (AENOR/DVGW/ AFF/SVGW)
 • “EO” fittingen van Atusa hebben als één van de weinige merken naast de Europese en andere keuringen de FM-keuring, die aan zeer hoge en strenge kwaliteitseisen moeten voldoen
 • Ver doorgedreven kwaliteitstesten bij Atusa: elke productielot wordt na het uitgloeien getest op malleabliteit, trekkracht, …
 • Uitgebreid gamma op voorraad: naast smeedbaar gietijzeren fittingen van 1/8″ tot 6″, een gamma pompkoppelingen, Fast-fittings evenals fittings voor gegroefde buis
 • Elk “productielot” wordt na uitgloeien getest op malleabiliteit d.m.v. een teststaaf. De ver doorgedreven kwaliteitstesten bij Atusa liggen ver boven norm.

 

De profielen van de binnen- en buitenschroefdraad zijn weergegeven in de volgende schema’s:

 

Galvanisatie:

 1. Laag 1 (eta): pure zink, buitenoppervlak
 2. Laag 2 (zeta): ijzer/zink (5.8% – 6.8% ijzergehalte)
 3. Laag 3 (delta): ijzer/zink (7% – 12% ijzergehalte)
 4. Laag 4 (gamma: ijzer/zink (21% – 28% ijzergehalte)
 5. S=nucleus: basismateriaal

Op deze wijze, en zonder slechts een “eenvoudige laag of buitencoating” te zijn, vormt de galvanisatie, aangebracht op het oppervlak van de fittingen een intieme verbinding die altijd deel uitmaakt van het materiaal. Het biedt dus een zeer hoge bescherming tegen corrosie en maakt het product bijzonder geschikt voor gebruik in drinkwaterinstallaties.

 

Malleabele fittingen met witte kern. Graad van malleabiliteit 20% hoger dan norm voor gietijzeren fittingen.

Elke “lading” wordt na uitgloeien getest op malleabiliteit (d.m.v. teststaaf) = ver doorgedreven kwaliteitstesten bij Atusa (ligt ver boven norm)

Hebben als één van de weinige merken naast de Europese en andere keuringen de FM-keuring die aan zeer hoge en strenge kwaliteitseisen moeten voldoen

Producten

Smeedbare gietijzeren fittingen

ATUSA fabriceert de smeedbare gietijzeren fittingen met witte kern van het merk EO. Een nauwgezet productieproces garandeert de beste smeedbare producten voor de meest veeleisende markten.   Ondanks de uitdagingen in de markt door andere alternatieve materialen is de smeedbare gietijzeren fitting nog steeds een toonaangevende referentie bij het zoeken naar een gerenommeerd product en […]

Klemfittingen van smeedbaar gietijzer

De EO Fast Fittings hebben gemeenschappelijke kenmerken met de smeedbaar gietijzeren fittingen, zoals het fabricageproces. Dit systeem is ontworpen voor het verbinden van buizen door middel van compressie en vereenvoudigt en optimaliseert de installatie van nieuwe systemen, evenals het onderhoud en de aanpassing van reeds bestaande installaties. De kwaliteit van dit product garandeert de dichtheid […]

Smeedbare gietijzeren fittingen voor gegroefde buis

De gegroefde fitting in nodulair gietijzer van het merk EO garandeert de verbinding van gegroefde buizen en past zich aan aan de vereisten van druk, vacuum en andere externe krachten die van invloed kunnen zijn op de installatie. Het ontwerp van deze stukken vormt een veilige, betrouwbare en snelle methode voor de installatie van druksystemen. […]