Bespaar meer met de actieve elektrostatische luchtfilters van Expansion Electronic voor commercieel gebruik

Expansion Electronic

Energie wordt alsmaar duurder. Niet alleen bij gezinnen, maar zeker ook bij bedrijven neemt de energiefactuur een steeds grotere hap uit het budget. Met de wintermaanden in aantocht – doorgaans de periode waarin het verbruik het hoogst ligt – is er een toenemende vraag naar technieken om de energieconsumptie te beperken.

Met de ontwikkeling van een nieuwe serie actieve elektrostatische filters speelt de Italiaanse luchtfilterfabrikant Expansion Electronic in op deze behoefte. De luchtfilters van de nieuwe FE SYSTEM-serie zijn een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele zakkenfilters. Ze zijn eenvoudig te integreren in een bestaand ventilatiesysteem en hoeven niet meer vervangen te worden. Geen afval van filters meer en dat voor de volgende vijftien tot twintig jaar, want zo lang gaan deze filters bij een correct onderhoud minstens mee. Tot slot kunnen ze een aanzienlijke besparing opleveren, voornamelijk qua energiekosten, maar ook op andere vlakken.

Minder energieverbruik

Het meest opvallende voordeel is waarschijnlijk de besparing op de energiekosten. Elektrostatische filters geven de (fijn)stofdeeltjes een elektrische lading, waardoor ze worden aangetrokken op opvangplaten. Bij traditionele filters worden de stofdeeltjes gevangen op de filtermedia. Door de ophoping van stofdeeltjes geraken zulke filters na verloop van tijd alsmaar meer verstopt. Er ontstaat meer weerstand, waardoor het ventilatiesysteem veel meer energie verbruikt om het nodige debiet door de vervuilde filters te stuwen.

Door de extreem lage en constante drukval zorgen de elektrostatische filters van de FE SYSTEM-serie voor een onmiddellijke besparing van zo’n 30%. Dit percentage kan nog toenemen wanneer ook het ventilatietoestel zelf geüpgraded en het volledige werkingsproces geoptimaliseerd wordt.

Onderstaande grafiek toont de resultaten van een Italiaanse case waarbij het energieverbruik voor de plaatsing van de FE SYSTEM-filters vergeleken werd met het verbruik na hun plaatsing. De energieconsumptie werd telkens gemeten over een periode van drie maanden. De blauwe staven geven het energieverbruik tijdens periode 1 weer (voor de plaatsing), de grijze het verbruik gedurende periode 2 (na de plaatsing). De eerste meting vond plaats in de periode tussen 1 januari en 31 maart 2019, de tweede gedurende dezelfde periode in 2022.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
energieverbruik voor- en na plaatsing FE SYSTEM-filters

Je hoeft geen Italiaans te verstaan om de bovenstaande grafiek te interpreteren; de cijfers spreken immers voor zich. Tijdens het eerste kwartaal van 2019 bedroeg het energieverbruik 31,128,9 kWh. Na de installatie van de nieuwe elektrostatische filters van Expansion Electronic werd het verbruik in diezelfde tijdsspanne gereduceerd tot amper 5723,5 kWh. Dit betekent dat er mede dankzij de nieuwe FE SYSTEM-filters bijna zes keer minder energie verbruikt werd!

Minder slijtage dankzij betere filtering

De elektrostatische luchtfilters van de FE SYSTEM-serie filteren meer fijnstof uit de aangezogen buitenlucht. Omdat de binnenkomende lucht dermate gezuiverd is, geraken de warmtewisselaar en motoren van de ventilatie-unit minder vervuild en daardoor ook minder belast. De andere schakels in de ventilatieketen hebben dus een langere levensduur dankzij de efficiëntie van de FE SYSTEM-luchtfilters.

De luchtfilters van de FE SYSTEM-serie zelf kunnen eenvoudig gereinigd worden en hebben een lange levensduur. In veel gevallen kunnen de FE-filters de bestaande filters in het ventilatiesysteem volledig vervangen, waardoor deze vanzelfsprekend overbodig worden. Dit alles leidt uiteraard tot een aanzienlijke kostenverlaging!

Eenvoudige installatie

Omdat de FE SYSTEM-luchtfilters dezelfde afmetingen hebben als zakkenfilters kunnen de filters eenvoudig vervangen worden zonder structurele aanpassingen aan het bestaande ventilatiesysteem. Dit beperkt de installatiekosten aanzienlijk. Op die manier kunnen ook bestaande systemen van deze nieuwe technologie gebruik maken en genieten van zuiverdere lucht en een lager energieverbruik zonder veel te moeten investeren.

Slimme investering met korte terugverdientijd

Energiezuinig, duurzaam en efficiënt, de nieuwe elektrostatische luchtfilters van Expansion Electronic zijn het allemaal. Daarbovenop hebben ze een hoge return on investment (ROI). De filters leveren zoveel voordelen en besparingen op, dat ze hun aanschafkost na twee à drie jaar volledig terugverdiend hebben. Alles wat u daarna bespaart is dus pure winst!