Nieuwe verwarmingsketel nodig? Vervang meteen ook je rookgasafvoer door een rookgasafvoerkanaal van Expo-Inox

Dat je cv-ketel na vijftien jaar aan vervanging toe is, wist je wellicht al, maar wist je ook dat je rookgasafvoer dezelfde gebruikslevensduur heeft? Bij renovaties wordt het rookgasafvoerkanaal gemakkelijk vergeten. Nochtans verslijt dit evengoed.

Rookgassen bevatten immers zuren die de afvoerkanalen aantasten. Bij langdurige blootstelling kunnen de bijtende gassen de leidingen beschadigen en zelfs ‘doorbranden’, waardoor er gaten ontstaan. Daardoor neemt het risico op CO-vergiftiging aanzienlijk toe.

Daarnaast kan vuil- en roetafzetting in de rookgasafvoer een schouwbrand veroorzaken, die in het slechtste geval naar de rest van de woning overslaat. Kortom, door je rookgasafvoer tijdig te vervangen, kan je heel wat ellende voorkomen!

Schakel je over van een niet-condenserende naar een condenserende gasketel? Een gascondensatieketel biedt heel wat voordelen, waaronder een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen. Daarbovenop heeft dit type ketel een hoger rendement, omdat hij warmte recupereert door de waterdamp in de rookgassen op te vangen. Die warmte kan dan hergebruikt worden voor het verwarmen van je woning.

De omschakeling naar een condenserende gasketel brengt wel met zich mee dat je je bestaande rookgaskanaal moet vervangen door een dat bestand is tegen het zure condensaat. Voor dit type gasketel is het nieuwe Bivent concentrisch systeem PPs/metaal uitermate geschikt.

 

Ruim assortiment aan rookgasafvoerkanalen in roestvrij staal en kunststof

Bij Expo-Inox vind je een ruim assortiment aan kwalitatief hoogstaande rookgaskanalen in roestvrij staal en kunststof. Of je nu een gascondensatieketel, een verwarmingstoestel op stookolie, een hout- of een pelletkachel hebt, Expo-Inox heeft een rookgasafvoerkanaal voor alle soorten brandstoffen en verwarmingssystemen. Bovendien zijn de meeste courante producten uit voorraad leverbaar, waardoor we een snelle levertijd kunnen garanderen.

 

 

Vaste en flexibele rookgasafvoerkanalen

Alle producten uit het modulaire gamma zijn onderling compatibel. Dit biedt quasi eindeloze combinatiemogelijkheden. Zo kan je ondermeer een vaste buis met een flexibele combineren of een dubbelwandige rookgasafvoerleiding aan een enkelwandige bevestigen. Net door deze flexibiliteit slaagt Expo-Inox erin om niet alleen kwalitatieve, maar ook kostenbesparende oplossingen te bieden.

De mogelijkheid om een vaste buis aan een flexibele te bevestigen komt bijvoorbeeld van pas wanneer je een pelletkachel in je woonkamer hebt staan. Een strakke, eventueel zwart gelakte inox buis die vanuit je kachel recht naar boven loopt oogt weliswaar heel esthetisch, maar wanneer de rookgasafvoer door de schouw moet, is een onbuigzame leiding niet zo handig. In zo’n geval kan je de vaste buis aan een flexibel bevestigen die makkelijker te manoeuvreren is.

Enkelwandige en dubbelwandige rookgasafvoerkanalen

In een andere situatie biedt de mogelijkheid om een enkelwandig en een dubbelwandig rookgasafvoerkanaal te combineren voordelen. Zoals de naam al zegt, hebben dubbelwandige leidingen een dubbele wand die isolerend werkt. Op die manier ontstaat er een buffer tussen het warme rookgas en de koudere omgevingslucht.

Bij buitentoepassingen of wanneer een buis door een niet-geïsoleerde ruimte loopt, zorgt de dubbele wand ervoor dat het rookgas minder snel afkoelt. Doordat het rookgas zijn temperatuur beter behoudt, wordt de ‘trek’ in het rookgasafvoerkanaal bevorderd. Voldoende ‘trek’ is noodzakelijk om de rookgassen die vrijkomen bij verbranding goed te kunnen afvoeren.

Omgekeerd zorgt de buffer ervoor dat de buitenwand van het dubbelwandige rookgasafvoerkanaal minder heet aanvoelt. Dit komt van pas bij toepassingen binnenshuis, bijvoorbeeld wanneer de buis door een leefruimte of doorheen een houten vloer loopt. De dubbelwandige isolatie beschermt in dat geval tegen verbranding en zelfs tegen brand. Expo-Inox biedt ook handige en speciaal ontwikkelde vloerdoorvoeren aan.

 

 

Met het flexibele en modulaire gamma van Expo-Inox combineer je eenvoudig dubbelwandige buizen met voordeligere enkelwandige afvoerbuizen op plaatsen waar geen isolatie vereist is. Dankzij de onderlinge compatibiliteit van de producten kan je de verschillende soorten buizen gemakkelijk aan elkaar bevestigen.

Ontdek het volledige gamma van Expo-Inox op onze website: Expo-Inox Rookgasafvoer – Egeda – Uitgebreid gamma

 

Terug

Login

U bent ingelogd.

Naar werkbalk springen